NSK 2021

Op 18 september vond het Nederlands Nationaal Student Kampioenschap (NSK) plaats in Nederwetten. Namens de Meet namen negen Meetiers deel in verschillende klassen;  sommigen hadden een zeer succesvolle race, sommigen helaas niet.

Vanwege de COVID-19-pandemie moest het NSK in 2020 worden geannuleerd en werd deze uitgesteld tot een jaar later.

Een paar weken geleden kon het studentenkampioenschap op verantwoorde en veilige wijze plaatsvinden.  Dit jaar konden de studenten deel nemen aan zes categorieën; Funklasse, Studenten heren zonder licentie, Studenten dames zonder licentie, Heren junioren/amateurs, Dames junioren/amateurs/beloften/elite, en Heren elite.  Vanuit De Meet namen Jord Wokke, Luc Daniels, Massimo Etalle en Bendegúz Ken Bonecz deel aan de klasse studenten heren zonder licentie, Tessa Wokke en Ilona van Ginneken in de klasse studenten damens zonder licentie, Teun Nagel bij de heren junioren, Elisa Serné bij de Elite Vrouwen en Luuk van Gestel in de klasse Elite Heren.

De omloop was 8 km lang met veel technische onderdelen, scherpe bochten, smalle wegen, en een 3 km lange kasseienstrook.  De vier jongens begonnen eerst om 10 uur en moesten in totaal vijf ronden afleggen.  Meer dan honderd studenten namen deel aan de categorie heren zonder licentie;  de positionering in de wedstrijd was dus cruciaal.  Het begin was relatief goed;  vóór de eerste bocht begon iedereen zich te positioneren en werd het tempo snel verhoogd.  Echter, problemen begonnen zich op te doen in de tweede bocht.  De tweede bocht was een extreem smalle en scherpe bocht naar links, waarin de renners met een zeer hoge snelheid op afkwamen.  Bendegúz (Bendi), Massimo en Luc bleven dicht bij de voorkant, en rond de helft van de groep is iemand in de bocht uitgegleden en heeft  een enorme crash veroorzaakt.  Helaas reed Jord achter de crash, wat hem wat tijd koste, maar gelukkig heeft hij dit zonder kleerscheuren recht weten te trekken.

Na twee ronden vielen de koplopers terug naar het peloton.  Elke Meetier bleef dicht bij de koplopers om in een goede positie te rijden mocht er iemand aanvallen.  Luc, Massimo en Bendi reden op dit moment nog in de top dertig. De kasseienstrook was erg uitdagend en daar hebben de koplopers gebruik van gemaakt door het tempo te verhogen en er zo voor te zorgen dat steeds meer renners niet meer bij konden blijven.

Bendi bleef tot de vierde ronde vooraan, maar hij had kort contact met een andere renner. Hierdoor verloor hij de focus en motivatie.  In de laatste ronde kon hij zowel mentaal als fysiek niet terug naar het peloton, net zoals Luc.  In de laatste kilometers kwam Jord echter terug en toonde hij een topprestatie door op te rukken naar de voorkant van het peloton. Uiteindelijk is hij gefinished als 31e  Luc en Bendi finishten 39e en 40e en Massimo 56e.

“Het was erg stressvol, maar ik ben zeer gelukkig met het resultaat van mijn eerste race” zei Jord na de race.  Voor Bendi was het ook zijn eerste race, en keek als volgt terug op zijn race “Ik ben blij met mijn prestaties, ik weet wat ik in mijn volgende race anders moet doen”.

Na de eerste wedstrijd kon de vrouwenrace niet beginnen omdat er een onverwacht ongeluk gebeurt was: Een verdwaalde automobilist raakte een renner, en de politie moest er bij komen om een onderzoek in te stellen. Gelukkig kondigden de organisatoren aan dat de vrouwen  één ronde minder zouden moeten rijden om uit te komen met de tijdsplanning.  Bovendien moesten renners die uit het peloton wegvielen en door de bezemwagen werden ingehaald, vanwege veiligheidsoverwegingen de race verlaten.

Na een pauze van 40 minuten konden Tessa en Illona starten.  Beiden startten goed, maar helaas duurde hun race niet lang.  Het tempo in het peloton was moordend en ze konden helaas niet blijven aanhaken om de race tot een goed einde te brengen.

De volgende deelnemer was Teun, die ook een geweldige start had, maar achter een crash terecht kwam en niet meer aan kon haken. De bezemwagen haalde hem in en dit betekende voor hem einde race.

Hierna begonnen de topraces van de dag. Elisa was namelijk als volgende aan de beurt. Een echte kanshebster voor de titel. Ze begon sterk in het peloton en haakte in de tweede ronde aan bij een snel-wegrijdende kopgroep. Het gat tussen kopgroep en peloton nam elke ronde steeds meer toe. Uiteindelijk bleven 6 rensters over en moest een sprint de uitkomst bieden. Elisa begon haar sprint na de laatste bocht. Dit was helaas net iets te vroeg om definitief zelf weg te rijden. Twee rensters konden aanhaken en gebruikte Elisa om een lead out op te stellen. Gelukkig eindigde Elisa alsnog als derde. Na de race was ze zeer tevreden, maar baalde toch een beetje van haar iets te vroege sprint.

Last but not least was het tijd voor de laatste wedstrijd van de dag. Luuk van Gestel kwam uit in een volle klasse met een hele hoop individuele renners en teams aan de start. Positionering was dus ook hier heel erg belangrijk. Op de helft van de race kon Luuk aanhaken bij een break-away van 8 andere renners. Deze mannen hielpen elkaar en het lukte ze om elke ronde een steeds grotere voorsprong op de achtervolgers te rijden. 3 Renners moesten door het tempo in de kopgroep afhaken. Luuk reed een groot deel van de tijd op kop met een voorsprong van 1 minuut en 28 seconden op het peloton.

In de laatste sprint zette Luuk nog een waanzinnige prestatie neer. Hij werd algemeen tweede, maar omdat de renner voor hem geen student meer was, werd hij gekroond tot Nederlands studentenkampioen! Na de race sprak hij zijn ongeloof uit: “Toen ik ’s ochtends wakker werd, dacht ik niet eens na over het feit dat ik wel eens de Nederlandse Studentenkampioen kon worden” Kortom, was een leuke race waar de renners van de Meet bewezen hebben dat ze het enthousiasme, de kracht en de motivatie bezitten om deel te nemen aan de topklasse in het studentenwielrennen en races te winnen.  Samen bereiden ze zich voor op de volgende race om te winnen