‘Rondje IJsselmeer vanuit Tilburg’

Verslag van Jord

Retourtje Afsluitdijk, een enkeldaagse fietsvakantie door Nederland. Het doel was om weg te rijden bij zonsopkomst en thuis te zijn voor zonsondergang. Het is niet gelukt maar we hebben wel heerlijk gereden. 

Ervaring deskundige Bas hielp met de voorbereiding en indeling van de rit. Ik heb geprobeerd de stops zo kort en efficiënt mogelijk te maken. Helaas hebben we het niet met een volle Meet delegatie gereden, alleen Vincent en last minute Jeff sloten aan van de verenging. Samen met Kenneth, Owen en Thijs hebben we met 7 man een mooie groep bij elkaar gekregen. Er was weinig niveau verschil, zelfs later in de rit zat het nog dicht bij elkaar. Iedereen heeft zijn werk gedaan in een andere fase van de ronde. 

Ik heb er van genoten en kijk er 3 dagen later al met een brede grijns op terug. Ik heb wel een s ritten gereden waarna het 2 weken duurde voor ik er van kon genieten. 

Mijn ronde: 

0 – 120 (Tilburg Nunspeet) 

Easy going, opkomende zon en een licht windje in de rug. Ik ben nog niet helemaal wakker en heb nog wat moeite met mijn haastige ontbijt. 

120 – 200 (Nunspeet –  de lunch in Lemmer) 

Thijs, de Amsterdammer, sluit aan in Nunspeet, nu zijn we compleet. Het gaat allemaal een stuk beter en ik kan lekker meedraaien met de kop beurtjes. Heerlijke lange rechte brede wegen in Flevoland met een steady zijwind: WAAIERS!. 

We rijden hard en super efficiënt, maar 1 van de 7 rijdt echt in de wind. Dit is het moment van een lange afstand dat ik weet dat ik het het zwaarste krijg, op 1/3 van de totale afstand. Je bent al lang aan het rijden maar nog niet eens op de helft. Eigenlijk gaat het allemaal verrassend makkelijk.

Aan het eind van de 200 wel een licht hongerklopje, niet gek. Een kibbeling met friet in Lemmer en ik kan weer door. 

Helaas moest Jef hier afhaken, last van zijn nek en het wordt niet beter, hij luisterde goed naar zijn lichaam en besluit niet door te rijden. 

200 – 270 (Lemmer – einde van de Afsluitdijk) 

Het is serieus gaan waaien, we hebben koffie op en de wegen zijn breed: MEER WAAIERS. Als we eindelijk stoppen voor een open brug vraagt Bas; “is er iemand die dit hoge tempo nog 200 km vol gaat houden?”, iedereen antwoord met nee. We zijn bijna bij de Afsluitdijk en nemen wat gas terug. Op de Afsluitdijk hebben we de wind frontaal tegen. Ik voelde me nog steeds goed en kon lekker op kop rijden. Het fijne van frontale tegenwind is dat de rest er achter goed uit de wind kan rijden. In een lange sliert rijden we door. 

270 – 360 ( Den Oever – Amsterdam) 

We nemen een supermarkt stop en plannen om dit de laatste grote stop te maken. We zijn nog enthousiast en misschien dat we wel voor het donker terug in Tilburg zijn. 

Na de stop moet iedereen even op gang komen. We hebben in Noord-Holland lange rechte weten met weer veel wind maar de energie is er uit gereden in Friesland en op de Afsluitdijk. Het is een subtiel waaiertje. 

In de buurt van Amsterdam moeten we door wat bewoonde gebieden en kunnen we niet meer zo efficiënt rijden. Ik begin moeite te krijgen met optrekken na kruispunten. We stoppen bij een tankstation in de buurt van Amsterdam. 

360 – 470 (het Einde: Amsterdam – TIlburg) 

Thijs draait af bij Breukelen en daarmee zijn we onze brommer kwijt. We hebben een beetje wind in de rug maar omdat het al later op de dag is neemt de kracht van de wind af. Ik begin het zwaar te krijgen, ben een beetje aan het sukkelen in het laatste wiel en voel me echt moe. Ik herken de wegen nog niet, ook al zijn we 50 km van Tilburg af. 

Owen en Vincent kunnen nog kopwerk doen maar het meeste neemt Bas voor zijn rekening met 3 zombies in zijn wiel. Kenneth is afgedraaid bij Vianen en totaal zijn we nog met zijn 4 fietsers over. We rijden langzaam de nacht in. Om 11:20 komen we eindelijk aan op het studenten sport centrum. 

1 dag later (Ik werk thuis)

  • Ik kan geen trap lopen 
  • Achilles pezen strak 
  • Geen honger maar als ik eenmaal eet kan ik niet stoppen 

2 dagen later (ja ik zit op een bureau stoel maar verder niet veel) 

Alles beter, ik kan weer een gesprek voeren en mijn ogen vallen niet dicht als ik naar een scherm kijk

3 dagen later 

Rondje fietsen, alles weer oke en ik vraag me af, zal ik de Race Around The Netherlands rijden?