Ruben 7e bij NSK wielrennen

 

Vorige week was het Nederlands Studenten Kampioenschap wielrennen. Waarbij Ruben in zijn laatste koers als Metier als 7e wist te eindigen. Lees hier zijn verslag:

Na vele jaren met trots het tenue van De Meet vertegenwoordigd te mogen hebben
is het vandaag tijd voor mijn allerlaatste koers in het verfroaide groen. Jaren heb ik genoten van de saamhorigheid binnen De Meet. Ik neem je graag mee in de één van de mooiste studentenkoersen die er zijn waarmee ik dit vandaag afsluit: het NSK. Omdat ik inmiddels in Nijmegen woon reis ik samen met de vrienden van Mercurius.
͚
s Morgens om 7 uur vertrekken we richting de Willem-Alexander roeibaan in Zevenberg, waar de studenten van WTOS Delft de organisatie op zich hebben genomen. Een parcours waar de wind duidelijk vrij spel heeft en verstoppen lastig is. De dames zonder licentie bijten de spits af met hun koers over 8 rondes van 4,8 km. Namens TSWV De Meet staat Bianca aan de start. De winnares van de BWF-koers in Tilburg weet enkele keren mee te gaan in de aanval, maar helaas houdt dit geen van de keren stand. Mede hierdoor kan ze in de eindsprint niet meer meedoen op de ereplaatsen en eindigt ze vlak achter het peloton.
In de categorie heren zonder licentie zie ik wat meer clubleden aan de start. (Martijn) Kolen en kersvers penningmeester Vincent vergezellen mij in het startvak. Daarnaast doet het me goed om te zien dat Bas, Jelmer en Robbert als supporters zijn meegekomen, klasse mannen!

Vanaf de start gaat het direct op een lint en vliegt de snelheid direct al dik boven de 50. De ronden hierna gaat het tempo wederom geregeld de hoogte in waardoor de achterdeur open komt te staan. Vincent is een van de getroffenen en heeft zijn eerste koers er dan op zitten. Enkele renners van o.a. de Domrenner uit Utrecht proberen weg te springen, maar dat lijkt ondoenlijk op dit parcours. De gure wind zorgt ervoor dat renners op de kant worden gezet.

In de tweede helft van de wedstrijd weten enkele renners een noemenswaardig gat te slaan.
Topfavoriet en Tilburger Teun van Poppel zit hierbij, wat ook de ploegen in het peloton gezien hebben. Drie ronden voor het einde zet WTOS de achtervolging in en slinkt de voorsprong dan toch weer snel. Deze tempoversnelling zorgt ervoor dat het peloton verder uitdunt, waarbij ook Kolen de strijd moet staken. Met nog zo’n twee ronden te rijden is de organisatie voorin het peloton verdwenen terwijl de koplopers inmiddels binnen de 10 seconden rijden.
Ik besluit een poging te wagen en ga erop en erover. Zonder om te kijken vecht ik tegen de wind in de hoop dat er wat renners mee springen. Eenmaal door de laatste bocht zie ik dat het peloton weer op gang getrokken is en me alweer bijna te pakken heeft. Een lang gerekt lint passeert de finish en we maken ons op voor een massasprint.
In de laatste kilometers vliegen er her en der wat renners van de dijk af, wordt er wat gescholden en proberen vereniging zich nog enigszins te organiseren.

De grote hoop zigzagt over de dijk naar de
laatste bocht. Dat gaat allemaal nog net goed. Of toch niet. Nadat ik deze laatste bocht als tiende in ga tikken twee renners voor me elkaar aan en schaatst er eentje ongecontroleerd van de ene naar
de andere kant van de weg. Iedereen blijft overeind, maar de eersten zijn gevlogen. In een wanhoopspoging pers ik er nog iets van een sprint uit en eindig als zevende.
Mercurius-renner Guus Schutte weet als leider in het SWN-klassement de dubbel te pakken en heeft het rood-wit-blauw te pakken. Teun van Poppel voelt zich zichtbaar eerste verliezer en behaald het zilver waarachter Robin de Vries uit Wageningen het podium compleet maakt. Na afloop bedank ik de Meet-supporters voor hun aanwezigheid en klets ik nog wat met ze na.
Het zit erop. Het seizoen is ten einde en mijn laatste studentenkoers is verreden. Voldaan zoek ik een plek in de zon om de andere categorieën aan te moedigen. En ja, natuurlijk nog altijd met een biertje in de hand.