Verslag Ronde van Haspengouw

Afgelopen weekend vond de Ronde van Haspengouw plaats, een selectie van de Kleppers stond hier aan de start. Lees hieronder de belevingen van de renners door de ogen van Juul:

“Een meerdaagse wielerronde rijden. Het stond al een tijdje redelijk hoog op mijn oneindige bucketlist van wedstrijden waaraan ik nog ooit mee wil doen. Toen de kans zich voordeed om dit met De Meet in België te doen bij de Ronde van Haspengouw hadden we binnen no time een team van 5 bij elkaar. Als ik een echte kopman was geweest had ik winnen in plaats van meedoen geschreven, maar gelukkig is er bij De Meet een overschot aan kopmannen. We hadden sprintkanon Bram Dissel die in de Arden Challenge al tweede was geworden in een pelotonsprint. Peter Stienstra, “De heerser van Heerlen” die op de wielerbaan in Geleen het hele peloton op achterstand rijdt. Stef van den Bosch, de man van de WVAN, die te herkennen is aan de witte helm die het verst boven het peloton uitsteekt en die je niet moet vertrouwen als hij zegt dat hij het rustig aan gaat doen. En als laatste Jeroen Rombouts, de man met ervaring. Mist zelden een kopgroep.
De wedstrijd begon vrijdag met een rit van iets minder dan 100km door Mielen-boven-Aalst. Na de typische wielerakkefietjes bij de start, o.a. een opblaasbare finishboog die omlaag kwam, gingen we van start. Na de eerste bocht verlies ik direct mijn bidon op de eerste van vele betonplaten die ik dit weekend tegen zou komen. Maar geen paniek: Onze supporters/verzorgers/mekaniekers Perry en Jelmer hadden voldoende Dissel Car Service bidons bij zich.
De hele koers was het hectisch in het peloton. Er waren veel uitvallers met mechanisch pech en er waren wat kleine valpartijen en wat grote bijna-valpartijen. Peter had helaas al heel snel een flinke spijker door zijn band. Vooral tegen het einde werd het peloton een paar keer flink op een lint getrokken, maar het brak niet. Alleen voorin bleef er wel een groepje een aantal secondes weg. Onze Jeroen zat erbij en werd derde!
Zaterdag stond er een individuele tijdrit op het programma van 3.2 km op een heuvelrondje in Groot-Gelmen en een omnium dat bestond uit 4 sprints voor bonificatiesecondes op hetzelfde heuvelrondje. Jeroen verloor wat secondes in de tijdrit op de kop van het klassement, maar premiesprinten kan hij als geen ander. Peter had daarvoor alvast het goede voorbeeld gegeven door veel secondes van andere ploegen af te pakken.
Van iedere ploeg startte steeds 1 renner bij 1 van de 5 omnium series. Ik was ingedeeld in het omnium bij een aantal favorieten voor het klassement. Het was mijn taak te voorkomen dat ze konden uitlopen. Het lukte met veel hangen en wurgen een aantal demarrages van de man in de roze leiderstrui onschadelijk te maken. Er waren meer renners die op het achterwiel van de toppers reden, waardoor ze weinig tijd pakte bij de sprints en Jeroen opklom naar plek 2 in het klassement.
Zondag hadden we in Hoeleden 100km de tijd om onze Jeroen 18 seconden eerder over de finish te krijgen dan de klassementsleider. Er was een lichte spanning voelbaar. De klassementsleider had de sterke ploeg van De Domrenner tot zijn beschikking. De Utrechters stuurde meteen een sterke man in de aanval. De kopgroep was klein maar hield verassend lang stand en had halverwege koers een te grote voorsprong. Op enig moment was heel onze ploeg voorin het peloton te vinden om tegen de wind in te boren. Het werd ons echter niet makkelijk gemaakt door ploeggenoten van vluchters die afstopte. De kopbeurten werden daardoor noodgedwongen vaak langer dan de bedoeling was en dat deed pijn in de benen. Positie handhaven in het peloton was ook niet altijd makkelijk door de afwisseling van brede en smalle wegen en krappe bochten. Peter fungeerde als taxi voor Jeroen in het peloton. Uiteindelijk werd er genoeg tijd teruggepakt op de kopgroep. Na een bezoek aan het plaatselijke frietkot konden de Kleppers van TSWV de Meet met een mooie tweede plaats van Jeroen, vermoeide benen en een tevreden gevoel het glooiende landschap van de fruitstreek Haspengouw verlaten.”

foto’s gemaakt door: Huizer Fotografie
Mede mogelijk gemaakt door:
artlogic BV #meetusbackstage#jmcarbonframe van Joost MutsaersGiant Store van BebberCafé Bolle Tilburg – De Rooij van Wijk advocaten – Dissel Car Care Service – #tilburguniversity