NSK + OTK evaluatie

Het NSK en OTK veldrijden, oftewel Nederlandse Studenten Kampioenschappen en Open Tilburgse Kampioenschappen genoemd, organiseren wij (TSWV de Meet uit Tilburg) al jaren. Waar het begon als Super Prestige wedstrijd rolde het drie jaar geleden uit tot het NSK veldrijden, en hebben we er deze editie ook het OTK aan toegevoegd. Een open categorie voor de niet-studenten waar tevens met de MTB aan deelgenomen mocht worden: een groot succes!

Met voorbereidingen die al maanden vooraf waren begonnen, werd tot slot ook het parcours op donderdag (in het donker) en zaterdag ochtend volledig klaar gemaakt. Met op zondag enkele finishing touch werkzaamheden toen de eerste aanmeldingen en bij-inschrijvingen zich al in het clubhuis kwamen melden, klonk om 12.30uur het eerste startschot van de dag! Rien van Horik, een van de bekendste wielerspeakers van Nederland, heeft rijders en toeschouwers gedurende dag van informatie, tussentijden en spannend live verslag verzorgd.

De dames en heren van het OTK trapten de dag af, en met het grootste deelnemersveld van alle categorieën beloofde dit veel spektakel. Voor de een zijn of haar aller eerste wedstrijd, voor een ander was het dé wedstrijd van het jaar. Al in de eerste ronde werd direct gestreden voor de koppositie, wat uitte in een crash tussen beide koplopers waar achtervolgers rijkelijk van profiteerden. Enkele mountainbikers namen de leiding over en hielden de snelheid hoog op het gevarieerde parcours met trappen, hellingen, bochtenwerk, balken en een zandbak. Na 40 minuten wedstrijd en deelnemers verspreid over het parcours wist Meet-lid Fedde Meesters als eerste over de finish te rollen. Irene Gerritsen wist hoog in de uitslag als eerste vrouw te finishen in een indrukwekkend knappe wedstrijd.

Na het OTK was het de beurt aan de studenten, waar de dames en niet-licentiehouders heren een wedstrijd van 30minuten voor de kiezen te wachten stond. De heren kregen extra druk opgelegd vanuit de organisatie: de dames startte een minuut later dan de heren, en ingehaald worden is natuurlijk niet de planning. Bij de heren nam Merijn Dam al snel de leiding en bouwde die vervolgens beetje bij beetje uit. Plek 1 leek vergeven en de achtervolgers konden strijden voor de ereplaatsen. Na een wheelie finish van Merijn wist Remi van Oosterhout nog net Dennis Willemsen in een spannende strijd voor te blijven. Bij de dames barste de strijd halverwege koers uit tot een hoogtepunt. Waar Femke Kuijpers met pech gedwongen van de fiets moest nam Lotte Koopmans afstand van de andere dames. Echter, wist Ingeborg Bremmers in de finale nog naar het achterwiel van Lotte te rijden en vervolgens in de laatste ronde achter haar te laten. Danielle Sluijter die knap druk hield op de eerste twee vrouwen maakte het dames podium compleet.

De laatste categorie, waar de verwachtingen hoog lagen, waren de licentiehouders-heren. Met driekwartier koers en uiteindelijk ook driekwartier spektakel was het een erg mooie cross. Kjell van den Boogert wist al snel brutaal de leiding te pakken, maar moest door pech noodgedwongen van de fiets. Hij wist in enkele seconden zelf het probleem op te lossen en kon direct aansluiten bij 3 achtervolgers. Een kopgroep van 4 was gevormd en leek het uit podium uit te moeten vechten. Kjell die het duidelijk niet op een sprint wilde laten aankomen voerde het tempo op. De kopgroep viel uit elkaar en de nummers 2 en 3 moesten gaan strijden voor de ereplaatsen. Noah van Horen wist nog net 2e te worden voor Lars Quaedvlieg die de finale nog erg spannend wist te maken.

Na de spannende wedstrijden en uitgevochten podiumplekken vluchtte iedereen snel naar binnen. Dat was de plaats waar op groot scherm live het WK veldrijden van de profs gekeken kon worden en waar uiteindelijk ook de kampioenschapstruien, bloemen en medailles voor het OTK en NSK werden uitgereikt. Metiers (Meet-leden) Aster (ronde miss) en Nol (ronde mister) hadden de eer de kampioenen te feliciteren met hun prestaties.

Wij TSWV de Meet hebben weer een geweldige dag gehad, de vereniging op de kaart gezet en zowel studenten als fanatiekelingen in omgeving Tilburg een mooi kampioenschap aangeboden. Waar de commissie en vereniging aan de ene kant enorm veel van leert, is het daarnaast ook leuk en goed voor de (studenten) sport dat we de mogelijkheid krijgen tot het opzetten van dit soort evenementen.

NSK en OTK commissie, TSWV de Meet

Check alle foto’s hierrr!