Trainingsweekend Bemmel

Door Jens Kleijburg

De benen zijn inmiddels hersteld en de mannen zijn weer opgewarmd. Tijd voor een korte terugblik op het geweldige weekend.

TSWV De Meet Kleppers wielrennen

Dag 1- Vrijdag 23 Januari

Het vertrek van de eerste rit staat gepland om half 12. Het trainingsweekend is echter al eerder begonnen, om precies te zijn, ergens tussen 1 en 3 ’s nachts. Nog voordat het weekend is begonnen wordt namelijk de eerste prijs al gepakt. Onze organisator Ruben wint de bergsprint op het viaduct bij Vidar.

Rond de klok van 12 begint het gezelschap, bestaand uit vier renners en een ploegleider, aan hun tocht. Op een korte chocolademelkstop en een paar rondjes om de kerk in Boxtel na, wordt er gestaag doorgereden in de richting van Bemmel. Omdat het een duurtraining betrof was het de bedoeling dat er niet te hard gereden zou worden. Dat dit soms wel het geval was werd duidelijk naarmate de voorzitter steeds vaker “duurtraining jongens” ging roepen, een teken dat de hartslagen te hoog waren. Vervolgens was het dezelfde voorzitter die, eenmaal in Nijmegen aangekomen, de klimmetjes daar hard genoeg opreed om de eerste Strava , 2015 weliswaar, kommetjes van het weekend te pakken. In Nijmegen begon ook de afstand en de kou vat de krijgen op de groep, de eerste vermoeidheid verschijnselen begonnen zich al te tonen en het was dan maar goed dat het vanaf Nijmegen nog maar 15 vlakke kilometers naar Bemmel waren.

Daar aangekomen worden de renners met een warm welkom ontvangen, een opmaat voor de rest van het weekend. Waarin de zeer gastvrije ouders van Ruben voor o.a. heerlijke maaltijden zorgen. De andere renners beginnen ook langzaam binnen te druppelen, tijd om wat te gaan doen met de avond. De keuze valt op poolen, al snel blijkt dat het maar goed is dat we vaker fietsen dan poolen, althans bij de auteur van dit stuk. Ook wordt er hevig gediscussieerd wat het plan voor zaterdag wordt, er wordt immers winterse neerslag verwacht.

TSWV De Meet Kleppers wielrennen

Dag 2- Zaterdag 24 Januari

Inderdaad, de voorspelling klopte, de volgende ochtend ligt er een prachtig sneeuwdek buiten. Dit is natuurlijk wat minder prettig voor de wielrenners. Voor Jeroen en Jef, die een crosser en een mountainbike hebben meegenomen is de sneeuw juist een aanleiding om extra vroeg op te staan om een sneeuw-en-kasteel rondje te maken. Terwijl de anderen ontwaken, begint de temperatuur langzaam op te lopen. Er wordt dan ook besloten dat er toch gefietst gaat worden. Samen met een paar gidsen van TWC ‘t Verzetje vertrekken de renners. De sneeuw op de weg is inmiddels weg maar daarvoor in de plaats liggen de wegen nu vol met zout water. Op de dijk langs de Ooijpolder doen er zich hiermee geen problemen voor, maar als men mede door een omleiding op een Duitse N provinciale weg terecht komt is het wel raak. Om de langs scheurende auto’s te ontwijken wordt er op de vluchtstrook gereden, waar er nog een flink laagje water ligt. Door het opspattend water wordt iedereen dan ook goed nat, gelukkig begint na die weg ook de klim Tivoli, waardoor iedereen weer een beetje warm wordt. Daar komen we ook nog twee Meet renners uit de Hoeksche waard tegen, waarvan eentje helemaal naar Bemmel is gereden om daar direct een gebroken ketting op te lopen. Al snel wordt er koers gezet richting Bemmel voor een warme douche en een goede maaltijd.

Die avond staat er een door Ruben georganiseerde informatieavond op het programma. Er worden presentaties gegeven over bikefitting (fietspositie) door ‘Fit Your Bike’ en over voeding/training door ‘Trainen met een Doel’. Het belangrijkste punt van de eerste presentatie is dat goede fietspositie essentieel is voor het effectief overbrengen van kracht en voor het voorkomen van blessures. Dit wordt dan ook door de meeste aanwezigen onderkend. De tweede presentatie roept meer weerstand op. Het belang van eiwitten in voeding wordt goed begrepen maar de renners zijn het wat minder eens met de stelling dat 2-3 intensieve trainingen per week genoeg zijn om op een hoog niveau te presenteren. Na deze toch wel geslaagde avond duiken de vermoeide renners hun bed in, de dag erna moet er immers vroeg gestart worden om met TWC ‘t Verzetje mee te rijden.

TSWV De Meet Kleppers wielrennen

Dag 3 – Zondag 25 Januari

Na een snel ontbijt, wat gehaast en een groepsfoto wordt er met een paar renners van ‘t Verzetje vertrokken voor de trainingsrit. Na het stuk op de dijk wordt er flink gas gegeven. Het draaien lukt goed, een goede voorbereiding op de wedstrijden die later zullen komen. Ook op de klimmetjes wordt er goed doorgereden. Temeer een reden om de mee rijdende mountainbikers van ‘t Verzetje wat respect te geven dat ze ondanks de handicap het tempo bij konden houden. Na deze klimmetjes wordt de route steeds toeristischer, maar ook gevaarlijker als er op de kleine weggetjes nog behoorlijk wat aan gevroren sneeuw op het traject ligt. Naarmate de renners steeds dichter bij de slotklim, Tivoli, komen wordt het peloton steeds zenuwachtiger. Net nadat Ruben vertelt hoe hij vroeger altijd met zijn club koerste op diezelfde weg begint onze eigen koers. De eerste renners kunnen zich niet meer inhouden. De aanval slaagt en de ontsnapte renners maken zich op voor de eindsprint bovenop de Tivoli. Uiteindelijk komt Jeroen net voor Nol over de finish. Bij diezelfde finish krijgt Ruben materiaal pech, net zoals bij het MTB weekend is er weer iets aan de hand met de schoenplaatjes. Er wordt dan ook vanaf daar rechtstreeks naar Bemmel gefietst. Waar de renner met pech op zoek gaat naar de oplossing zodat hij nog een stukje kan fietsen, waar de vermoeide renners of gehaaste renners het voor gezien houden maar waar ook een groepje besluit nog wat klimmetjes op te zoeken.

De auteur kreeg de eer om met de twee sterkste kleppers mee te mogen. Er werd een rondje uitgestippeld bestaand uit onder meer de Tivoli en de Zevenheuvelenweg. De bedoeling was dat er op de Zevenheuvelenweg en op de Tivoli flink door gereden zou worden met een stuk rust ertussen. Dat de benen al flink vermoeid waren bleek toen Nol en Jeroen op de Zevenheuvelenweg elke heuvel ook aangrepen om volle bak omhoog te rijden. Het was maar goed dat Nol niet de trainingsweek in Mallorca voor het weekend had gehad. Gelukkig werd het rondje maar 4 keer afgelegd, waarna de renners het laatste stukje van het trainingsweekend reden richting Bemmel. Daar krijgen de renners weer een heerlijke maaltijd voorgeschoteld, zodat we met een voldaan gevoel huiswaarts keren en het weekend op een mooie manier konden afsluiten.

Mijn dank gaat uit naar de ouders van Ruben, die ons uitstekend hebben verzorgd. En naar (de renners van) TWC ‘t Verzetje, die ons gastvrij hebben ontvangen. En natuurlijk naar Ruben en de rest van de kleppers voor het fantastische weekend.