Een nabeschouwing van het NSK 2014

Door Ruben van Kempen

Waar het tijdschema vooraf ruim leek, was het nauwelijks opgewassen tegen opgebroken snelwegen en defecte treinen. Op het nippertje wisten Tim en Jeroen aan te sluiten bij de andere renners van De Meet, die reeds aan de start staan opgesteld. Met 120 man in de categorie niet-licentiehouders is het volle bak, met een enorm niveauverschil.

IMG-20141011-WA0002

IMG-20141011-WA0025

Zodra het startschot klinkt, zijn we meteen weg en gaat het gas erop. Zonder ingereden te hebben is het altijd even aftasten de eerste ronde. Met 41 km voor de wielen is het geen lange koers, maar de technische smalle stukken in het 4.5 km lange parcours kunnen het nog wel eens selectief maken.

IMG-20141011-WA0005

Gelukkig kan ik mijn plek op de eerste rij goed handhaven en probeer ik kansrijke demarrages te pareren, in de hoop dat we een keer weg blijven. Maar helaas lijkt niemand door te willen rijden in deze onvoorspelbare koers. Doordat zowel WTOS (Delft) als Domrenner (Utrecht) met bijna 20 man aan de start staan, zal een ontsnapping zonder een van beiden dan ook weinig ruimte krijgen.

Na een ronde of 3 meldt ook Jeroen zich voorin en hoop ik ook de andere zeven Meet-renners snel voorin te zien.

De gehele koers verloopt mat en geen enkele ontsnapping lijkt de ruimte te krijgen. Wanneer we de laatste ronde in gaan wordt het peloton voelbaar zenuwachtiger en melden de grote mannen zich voorin. Op een kleine 2 km van de streep valt het even stil en zie ik een gaatje. Ik gebruik mijn snelheidsverschil met het peloton en schiet weg in de hoop dat er iemand mee springt. Waar ik heet enthousiast weg sprong, lopen mijn benen echter ook al snel weer vol, waardoor ik besluit eens om te kijken. Helaas is er enkel een treintje van WTOS die ik in de achtervolging zie. Als mijn snelheid dan ook nog zakt tot een 45 per uur, weet ik dat het kansloos is. Ik wordt dan ook in de laatste kilometer ingehaald door het peloton die zich klaarmaakt voor de sprint en wurm me er ergens tussen. Als op het laatste rechte stuk de renner voor me ook nog laat lopen ben ik helemaal kansloos voor een top 10 klassering en sprint ik naar een twaalfde plek. In de gauwigheid zag ik Jeroen niet en mis ik hem even bij de eerste 10 van het peloton. Gelukkig weet hij nog wel mee te sprinten en wordt 6e.

IMG-20141011-WA0010

Van het peloton is nog een man of 40 over, zo blijkt later. Tim, Robbert en Paul weten uiteindelijk ook nog in het peloton te finishen.

IMG-20141012-WA0015

IMG-20141012-WA0016

Terwijl ik nog na sta te hijgen van de sprint is Nol er als de kippen bij om mij een welverdiend biertje in de handen te drukken. Iets waar ik me al 3 weken van afzijdig had gehouden. Wat een timing!

Later op de dag kijken we nog naar de overige categorie├źn, waarbij Naomi en Anne De Meet vertegenwoordigen bij de Dames niet-licentiehouders, en Nol bij de Elite. Beide categorie├źn hebben de pech de koers in de regen te moeten rijden, wat deze wedstrijd direct een stuk zwaarder en selectiever maakt.

Die avond zoeken we wederom onze grenzen op, maar dan in de kroeg. Een mooie dag om mee te maken met de mannen en vrouwen van De Meet. Volgend jaar gaan we voor de top 5 (en wellicht alsnog een rondemiss).

Proost!

IMG-20141011-WA0026